CYRILLIC ALPHABET

„Кирилицата” е дело на тридесет пловдивски художници и е съставена от също толкова платна, всяко от които представлява буква от българската азбука. Картините са изработени с живописни средства по избор на художниците, предимно маслени, темперни и акрилни бои, текстил. Буквите са разпределени на авторите чрез жребий. Обединяваща нишка на експозицията представлява и идентичният размер на платната: 90/90 см. Така творческият прочит на всяка буква е представен на публиката като кадър от своеобразна фотолента, запечатала, иначе, невидими особености на авторския стил. Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е запазената марка на пловдивската група художници.

 

Авторите  за проекта:

 

Атанас Хранов е автор на интерпретацията на буквата „Ш” „разказана”  като приспивна песен. Чувствал се е уютно в този общ проект, защото художникът винаги остава сам с платното си. Ангел Гешев е автор на композицията „К”. Поканата да се включи в проекта „Кирилицата” го е настигнала в далечна Азия. „От седемнайсет години темата за буквите е тема, която е ми е близка”, казва художникът. Димитър Келбечев  определя своята версия на буквата„Я” по следния начин: „Любовта ми към метафизичното и сюрреализма ме подсетиха, докато рисувам последната буква от кирилицата, да репликирам известната творба на Рене Магрит “L’usage de la parole” (1928-29 г.) В средата под голямата буква, на самия хоризонт, е нейният средновековен прототип. А небето, рибите, облаците, безвремието могат да се видят и усетят в пловдивското лято.”

„Кирилицата” рисуваха още:

 

А - Михаела Иванова                                 

Б - Станимир Видев

В - Маргарита Джарова

Г - Бисер Дамянов

Д - Венета Маринова

Е - Емилия Арабаджиева

Ж - Ицко Мазнев

З - Жорж Трак

И - Валери Ценов

Й - Матей Матеев

К - Ангел Гешев

Л - Недко Итинов

М - Георги Щърбев

Н - Никола Певичаров

О - Кольо Карамфилов

П - Васко Стоев

Р - Ангел Василев

С - Румен Жеков

Т - Ангел Китипов

У - Вълчан Петров

Ф - Румен Нечев

Х - Николай Няголов

Ц - Димитър Кирчев

Ч - Владимир Генадиев

Ш - Атанас Хранов

Щ - Нели Ценова

Ъ - Николай Кучков

Ь - Ангел Пачаманов

Ю - Лили Кичукова

Я - Димитър Келбечев

 

Малко предистория

 

Идеята 30 пловдивски художници да нарисуват българската азбука възниква след като на 23 декември 2006 г., над 250 пловдивчани нарисуваха “Картината на Пловдив” в центъра на града. Творбата беше създадена като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на Република България към ЕС. Тогава в рисуването се включват пловдивски художници, ученици от две училища по изкуствата, много деца  и случайни минувачи.

После идва идеята на пловдивските творци да бъде предложено ново предизвикателство, чрез което да разгърнат специфичното си художествено майсторство и да оставят собствения си почерк върху „азбучните платна”.

Колекцията „Кирилицата“ е собственост на Градска художествена галерия – Пловдив, обогатявайки нейните фондове с тези великолепни образци на българското изобразително изкуство от първото десетилетие на 21 век.