ВИЖДАМЕ УКРАЙНА

С пърформанса "През стената" на украинската акционистка Дария Пугачове в Градска художествена галерия - Пловдив се откри международната изложба "ВИЖДАМЕ УКРАЙНА/WE SEE UKRAINE". Ирина Ворона (Украйна), Михайло Барабаш (Украйна), Анна Стоева (България), Игор Грубич (Хърватия), Дария Пугачова (Украйна/България) и Олга Филончук (Украйна/Германия) потапят публиката в затрогваща експозиция от рисунки, фотографии, видеоинсталации и обекти. Намерили са място "ранени" от шрапнели картофи от минираните поля на Украйна, цветя и борови иглички, превърнали се в спомен - сувенири от разстреляната украинска природа, завеси с отпечатани кухи фрази на бездушно съпричастие и "дълбока загриженост". Четат се надписи по стените като този: "Под високо напрежение обикновеният живот се превръща в изкуство". „WE SEE UKRAINE“ е съвместен проект за визуални и сценични изкуства, който пресъздава различните отпечатъци и емоции на хората, които живеят във война в Украйна. Проектът се базира на опита на обикновени украинци: бежанци или хора, които вече са успели да се завърнат по домовете си, или в това, което е останало от тях.

Елате и вижте Украйна на втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I"№15 до 5 декември. През февруари тя ще бъде показана и в София.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на ЕС и Национален фонд “Култура”. 

Партнира фондация "Пловдив 2019". Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къща Eclectica и украинският Lviv Tourism Development Center.

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ Очаквайте

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls