СТРАСТИ

От 5 септември до 15 октомври 2019г. Градска художествена галерия - Пловдив ще покаже експозицията „Страсти“,  представяща Вежди Рашидов като творец, но също така и като колекционер. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век - част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Негови авторски рисунки, скулптури и акварели ще бъдат подредени на втория етаж в галерията. 

Ако качествата на богатото му творчество и международната му известност са добре познати, то пристрастеността към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика. Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството. 

Оценка на качествата на скулптора Вежди Рашидов още през 80-те години на 20 век дава прочутият му колега със световно признание Сезар Балдачини: „....Той е човек с невероятен темперамент...с такава сила и заряд...Това, което прави, е прекрасно...

докоснато от експресионизма... Той носи у себе си всичко най-необходимо за един велик творец....Очевидно е колко много културни слоеве присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време“.

Артистът Вежди Рашидов е въздействащ и разпознаваем не само в своите пластики. Неговите „екстравагантни деформации на формата“ (проф. Аксиния Джурова) са отличими в рисунките и акварелите му. По повод работата си с различни техники и материал той подчертава: „...Много често си задавам въпроса: „Кой материал е по-удачен?“ Всеки материал е толкова деликатен, колкото е деликатна мисълта на човека. Ако материал и мисъл могат да се покрият, тогава се получава наистина едно произведение. И то сериозно.“

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ Очаквайте

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls