СИЛЕН ДУХ В КРЕХКО ТЯЛО

В края на миналата година се навършиха 90 години от рождението на Анастасия Кметова – утвърден автор на художествена керамика, която създаде богатото си творчество в Пловдив. По инициатива на нейни близки в Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Княз Александър I“ №15 от 26 юни до 17 юли 2024 г. ще могат да се видят повече от 65 нейни керамични произведения от различни периоди. 

Изложбата “Силен дух в крехко тяло” ще се открие на 26 юни в 18:00 часа. 

Анастасия Кметова е родена на 16.12.1933 г. в с. Лесичарка, Габровска област. През 1958 г. завършва „Керамика“ във ВИИИ „Н. Павлович" в София (сега Национална художествена академия) при проф. Стоян Райнов. Работи монументално-декоративна керамика и малка керамична пластика.

От 1960 г. участва в общите художествени изложби на приложните изкуства, в ежегодните керамични изложби в София, в окръжни изложби в Пловдив. Автор е на редица самостоятелни изяви и десетки участия в общи изложби на приложните изкуства. Участвала е в биеналето във Валорис, Франция, квадриналето в Ерфурт, Германия, както и в международни изложби в Румъния, Молдова и др. Има самостоятелно представяне в 40-та керамична изложба „Св. Спиридон” в галерията на СБХ на „Шипка 6” в столицата. 

Творби на Анастасия Кметова се намират в Музея на приложните изкуства в Прага, във фондовете на Националната галерия в София, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия – Карлово, в частни колекции в България и чужбина. Създала е керамични релефи, декоративни преградни решетки, фигурални композиции за оформяне на фасади и интериори на обществени сгради.

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ You are welcome

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls