САРДИНИЯ КУЛТУРЕН РАЙ

Градската галерия представя съвременно изкуство от Сардиния, вдъхновено от Нурагическата цивилизация на острова

На 27 декември от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градската галерия (ул. „Княз Александър I“№15) ще се открие изложба на млади художници от остров Сардиния. Те са финалисти в конкурса по проект „Аrte nuragica / contemporanea“ , част от програмата "IdentityLab" на регионалната администрация на острова.
Проектът популяризира съвременното изкуство на сардинските художници в цяла Европа.
Той има за цел да съживи съвременната художествена панорама на Сардиния, като кани млади артисти да представят нов поглед върху статуите от Нурагическата епоха на гигантите от Монте Прама. Изхождайки от тази обща тема, художниците са имали пълна творческа свобода да преосмислят нурагическите произведения на изкуството. 
Нурагическата цивилизация е просъществувала на остров Сардиния от Бронзовата епоха (XVIII век пр. н.е) до II век. Наименованието ѝ идва от характерните за тази високо развита култура градежи на укрепени кули – нураги. 
Част от впечатляващото древно наследство на острова са колосите от Монте Прама.
Това е група от около 40 статуи с височина до 2,5 м, открити през 70-те години в близост до некропол край Кабра. Статуите изобразяват стрелци, борци-гладиатори и фигури на вождове. Датирани са между X и VIII век пр. новата ера. Предполага се, че колосите са представлявали погребаните предци, сред които и митичният основател Сард.
В артистичния конкурс участват 160 творци, сред които през ноември жури избира 14 финалисти. От тях 5-ма са отличените с награди. 
Произведенията от Сардиния ще гостуват в Пловдив – Европейска столица на културата 2019 до 18 януари, след което ще бъдат показани във Великобритания и Франция.

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ Очаквайте

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls