РАЗКАЗ ЗА НЕСЕБЪР

Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева" и Градската художествена галерия представят серията фотографии „Разказ за Несебър“, създадена от архитект Николай Попов (1914-1973) и показана за първи път през 1961г. 
Изложбата се открива на 1 март 2019г. от 18.00 ч. в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул.“Артин Гидиков“ №11, Стария град). 
Освен архитект, Николай Попов е и известен майстор на черно-бялата фотография от 50-те и 60-те години на 20 век. Медийният експерт доц. Георги Лозанов дори го определя като „класик на българската фотография”. Отличава го маниера му на снимане – „с балансирани завършени композиции, с естетическа функция на светлината, с отсяване на важното от незначителното, с извеждане на пространствени поанти, с ерудиция, превърнала се в гледна точка, с тъждество между истина, красота и добро. Въобще с неговия изискан изобразителен вкус, продукт по-скоро на заподноевропейската традиция, отколкото на постреволюционните социалистически времена, в които съдбата му е отредила да твори. Именно той някак от само себе си зарежда фотографиите му с една мека, но по своему непреклонна съпротива към идеологическата конюнктура.“
Серията му „Разказ за Несебър” е показана за първи път през 1961 година. Нищо от патетиката и пропагандата на социалистическия труд не е белязало авторовото отношение към всекидневието на рибарите, на хората край морето.
Изложбата ще продължи до 18 март.

Exhibition

БЪДЕЩЕ You are welcome

БЪДЕЩЕ

-
Hall for Chamber Exhibitions