ОТ ЯЙЦЕТО ДО ПЛОДА

На 4 март 2020 г. от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 се открива изложба живопис на Анжела Минкова - Габриел, озаглавена многозначително от  създателка си „От яйцето до плода“. В тази пъстра изложба художничката ни представя   плодовете на своето въображение, изразени в акварели, релефи върху хартия (преге), рисунки  върху вода – ебру. Известна със страстта си да експериментира и смесва жанрове и техники, Анжела Минкова - Габриел съчетава древното изкуство ебру с акварелната рисунка. Освен да видят готовите вече творби, създадени в ателието ѝ, гостите на откриването ще могат да видят демонстрация на ебру, които тя ще направи. 

В едно свое интервю художничката заявява: „Нямам любима техника, преминавам от една в друга. Смятам, че стилът е смърт за художника. Ако овладея нещо, ме дърпа следващото. Важното е да ти е любопитно и да можеш да се изразяваш с всякакви средства.“

За творческия импулс казва: „Художникът е самотен ловец на изображения. Той е като антена. Транслира.“

Завършила Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, а преди това Художествената гимназия в София, учила също керамика и стъкло, Анжела Минкова - Габриел има интензивен творчески път, с голям брой изяви и многопосочни търсения. Автор е на близо 60 самостоятелни изложби в България, Германия, Италия, Гърция. Участва в десетки съвместни и общи изложби, в пленери по живопис, графика, рисунка както в България, така и в САЩ, Германия, Испания, Италия, Полша, Словения, Македония, Холандия. Член е на СБХ от 1983 г.

Работила е като художествен редактор на списание „По света" (БТА),  създава илюстрации и корици на книги, автор е на проекти за интериорен дизайн.

Нейни творби са във фондовете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, ХГ - Добрич, Музей на рисунката в Ел Ферол, Испания, в Спинелли, Италия, Маурицио Роки, Италия; Клементе - Бевер център в  Холандия, в частни колекции в България, Германия, Турция, САЩ.

Носителка е на наградите:

1991 - І-ва награда на Международно биенале на рисунката „Перес Виниамил", Ел Ферол, Испания

1989 - ІІ-ра награда на VІІ Международно биенале на графиката, Варна

 

 

1987 - ІІ-ра награда на VІ Международно биенале на хумора и сатирата, Габрово

1985 - I-ва награда на VII Международно биенале на хумора и сатирата, Габровo

 

Председател е на фондация за подпомагане на творци - ТИАСАРТ ФОНДАЦИЯ

Занимавала се е с преподавателска дейност, ангажирана е с курсове за арт терапия и ебру.

 

 

За контакти и повече информация:

e-mail: аngelsbone@gmail.com, koducheva@hotmail.com

www.artangela.com ; www.angelartis.com

Exhibition

СИЛЕН ДУХ В КРЕХКО ТЯЛО You are welcome

СИЛЕН ДУХ В КРЕХКО ТЯЛО

-
Temporary Exhibition Halls