НЕОБОЗРИМО ЗА КОЛЬО К.

Пространството е тясно за този талант, за тази публика, за цялата емоция, с която е направена изложбата, която на практика слага началото на  европейската година на Пловдив, подчерта при откриването на ретроспекцията на Кольо Карамфилов (1963 - 2014) кураторът проф. Галина Лардева. Повече от 30 колекционери са предоставили 90 произведения специално за изложбата, която проследява целия творчески път на един от най-обичаните и многообразни български артисти, тръгнал в изкуството от  пловдивските Сценични кадри. 

„Знам, че всеки един от вас е емоционално свързан с Кольо Карамфилов. Аз също. Всеки има хубав спомен или пък красива негова работа в своя дом.“ – каза още проф. Лардева и посочи, че творбите са подбрани така, че да покажат „безкрайната  творческа мощ“, с която Кольо Карамфилов е създавал произведенията си още от 1985г. Тогава, когато все още се подписва като Н. Карамфилов, както развълнувано отбеляза неговият син Росен. В картините от експозицията могат да се открият всички иконографски знаци, отличаващи визуалния език на Кольо Карамфилов - сълзата, сърцето, ангелът, стилизацията на човека. Дори за най-близките хора на художника експозицията е истинско откровение със своята всеобхватност. Синът на художника специално благодари на галеристката Радост Коцева за труда ѝ по организирането на изложбата и обяви, че тя е „биещото сърце“ на баща му след неговата смърт, защото не спира да поддържа паметта за него жива. Росен Крамфилов откровено заяви: „Зверски много ми се реве в момента, но искам само да кажа, че Кольо се усмихва.“ „Кольо К. прегърна света по своя начин...“ – прочете в есето си за своя приятел поетът и драматург Елин Рахнев. 

Сред многобройните гости на откриването бяха също председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. 

Изложбата може да се види до 30 януари. Тя се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ Очаквайте

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls