МАРИО ЖЕКОВ - 125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА

От 2 февруари до 5 март 2024 г. в галерия „Капана“ ще може да се види изложбата  „Марио Жеков - 125 години от рождението на художника“. В нея ще бъдат представени 42 акварелни творби и гвашове, голяма част от които ще бъдат показани за първи път пред пловдивска публика. Те включват образци от почти всички периоди на неговото творчество. С експозицията Художествена галерия Стара Загора гостува в Градска художествена галерия – Пловдив, като наред с произведения от своя живописен фонд е включила съществен брой творби от части колекции.

Марин Жеков Тодоров, както е рожденото име на твореца, остава в историята на българското изобразително изкуство като един от най-значимите художници-маринисти. Неговият талант се оформя най-вече в Парижкото рисувално училище и чрез постоянния досег, който търси с морето и природата. Пътешественик по душа, той намира своето вдъхновение на различни места като Истанбул, Париж, Ница, Дубровник, Охрид, Прага, Будапеща, а „сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър – отбелязва проф. Марин Добрев – той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата”. Желанието му е да разкрива красивите кътчета на България – Несебър, Созопол, Търново, Трявна, Карлово, Пловдив, Стара планина и Рила. Неговите акварели докосват със своята лекота, ефирност, трептене, свободна четка и разкриват силата на модернизма в нашето изкуство.

С благодарност за съдействието и участието на изкуствоведа проф. Марин Добрев при подготовката и реализирането на изложбата.

 

Exhibition

ЛАБИРИНТ You are welcome

ЛАБИРИНТ

-
KAPANA Gallery