ЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА

Живопис, графика, скулптура, поезия и музика предложи известният художник от Стара Загора Валентин Дончевски по времена откриването на своята голяма пловдивска изложба „Лични пространства“. Тя може да се разгледа в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 до 25 юни.

Откриването на изложбата съвпадна и с премиерата на неговата най-нова,11-та поред книга – стихосбирката „Всичко сегашно“. Тя беше представена от пловдивския поет Иван Странджев, който обяви, че Валентин Дончевски наскоро е станал член на Съюза на българските писатели. Член на Съюза на българските художници той е от 1989 г.

Многостранните си изяви в различни видове изкуства Дончевски демонстрира и с изпъленението на песен по негова авторска музика с текст на големия пловдивски поет Добромир Тонев, чиято преждевременна смърт осуетява планираното лично запознанство между двамата творци.

„От много млад реших да се посветя изцяло на изкуството“ – признава художникът. За него смисълът на живота е пътят, по който си избрал да вървиш. 

Изкуствоведът проф. Борис Данаилов следи от години изложбите на Валентин Дончевски. „Те ме привлякоха с едно рядко проявявщо се качество – решителното преодоляване, надскачане на повтарящата се рутинност“. Защото търсенето и поддържането на собствен стил във визулните изкуства понякога може да е опасно и дори пагубно за твореца. При Дончевски тази опасност е избегната. Усъвършенствал всички похвати в живописта, той завоюва нови пространства.

„Неговите живописни платна са равномерно възбудени, което е трудно постижимо качество“, подчерта проф. Данаилов. Авторът използва смайващо техническо разнообразие и постига забележителни резултати. „Прави го с асамблажи, инкрустации, натрупвания, употребява различни материи, използва елементи от фотографии, като по този начин ни прави свидетели на едно неповторимо сливане на категории, чиито характеристики понякога взаимно се изключват: познаваемо/непознаваемо, вечност и протяжност, постижимо/непостижимо, сакрално и профанно.“

Според изкуствоведа, орисията на Валентин Дончевски е постигането на свръхзадача в неговото творчество – преобразяване на действителността, изграждане на собствена вселена, в която прави нова подредба. Заслужава си да влезеш в тези „Лични пространства“, призова проф. Данаилов.

Exhibition

ХОРИЗОНТАЛНО, ОТВЕСНО, НАКЛОНЕНО Очаквайте

ХОРИЗОНТАЛНО, ОТВЕСНО, НАКЛОНЕНО

-
2019 Exhibition hall