ДИАЛОЗИ

Градска художествена галерия-Пловдив продължава дългогодишната си традиция да представя значими колекции с художествени произведения, притежание на частни колекционери.

От 7 до 26 март 2023 г. в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде представена изложбата „Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“, 2012-2022, от колекцията на пловдивската Галерия L’UNION DE PARIS. 

Откриването е на 7 март (вторник) от 18:00 часа.

Организаторите споделят:

„Галерия L’union представя за първи път експозиция на своята колекция с творби на визуалния артист Димитър Шопов, резултат от десетгодишната им съвместна дейност.

В изложбата „Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“ кураторът Павлина Маринова включва около 100 селектирани произведения, някои от които непоказвани досега. Изключително различни по формат и медия, те разкриват многоликото творчество на художника, създадено в периода 2012 – 2022 г. В богатата колекция зрителите ще имат възможност да  видят живопис, рисунки и обекти – част от три основни творчески проекта на Шопов: „Гавазов“, „Ново село“ и „3D Dogs“. 

Галерия „L’Union de Paris“ колекционира и показва творби на Милош Гавазов почти от неговото откриване и популяризирането му сред широката общественост. „Гавазов – художникът на една история“ е книга албум, публикувана през 2012 г., посветена на художника, с която Димитър Шопов печели литературната награда „Южна пролет“ за проза. Появата на монографията на Милош Гавазов е дългоочакван момент от историята на българското изобразително изкуство, имаща за цел да компенсира несбъдналия се български авангард.

По същия комичен начин Шопов разглежда и един културен феномен –

Музея на сътворението „Ново село“, намиращ се в околността на село Ново село. Произведенията от този период са част от направата на филма на Димитър Шопов „Ново село“.

Централно място заемат произведенията от серията „3d Dogs“ посветени на детството. Служейки си с познатите образи от нашето минало, серията коли напомнят за „Турбо“ дъвките, популярни сред младите хора в края на 80-те и началото на 90-те години, когато картинките в тях култивираха любовта към колите и страст към колекционирането им. Като важна част от нашето ежедневие Шопов отправя съблазнителен поглед към бъдещето на автомобила и неговото технологично развитие. Новата дигитална живопис, разработена през 2022 г., е основен акцент в експозицията, който дава възможност да надникнем в лабиринта на все още неразказаното дело.

„Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“ проследява връзката между различните творчески периоди на художника, погледнати от нов ъгъл, както и неговите стремежи да покаже съвременния начин на живот, търсенето на душевно равновесие в съвременното общество и в нашия 21 век, наричан от много хора "век на депресиите".“

Exhibition

ХОРИЗОНТАЛНО, ОТВЕСНО, НАКЛОНЕНО Очаквайте

ХОРИЗОНТАЛНО, ОТВЕСНО, НАКЛОНЕНО

-
2019 Exhibition hall