ДА СВЕТИМ СЪС СВОЯ СВЕТЛИНА

Градска художествена галерия – Пловдив следва своята програма да показва пред широка публика избрани творби от ценни частни колекции. 

До 17 януари 2024 г. посетителите в Постоянната експозиция на ул. „Съборна“№14А в Стария град могат да видят изложбата „Да светим със своя светлина“ от колекцията на Галерия L’UNION. В Първа зала са подредени 13 ценни прозведения на едни от най-известните художници, оставили трайни следи с яркото си присъствие на българската артистична сцена: Атанас Яранов, Георги Божилов – Слона, Димитър Буюклийски - Мичи, Димитър Казаков – Нерон, Емил Стойчев, Жорж Папазов, Иван Вукадинов.

Както подчертава галеристката Павлина Маринова: 

„Успели да изявят свой отличителен образен свят, тези талантливи художници ни привличат, преди всичко с свободния си и независим дух, с новаторския и модерен естетически възглед. Пътят на техните послания, за някои по-кратък, за други по-дълъг, е зареден с вътрешни импулси, видения и състояния, отвеждащи ни във фантастични светове, населени с магически образи и геометрично-пластични композиции. Преминали през изпитанието на времето, тези изключителни автори извисяват творческата си съдба със силата на своята светлина, за да създадат спиращи дъха картини  дори и в най-мрачните моменти. Днес, когато повече от всякога ценностната система на човечеството е изправена пред изпитание, изкуството на тези даровити творци с тънката си чувствителност, с високия си професионализъм и с изключителната си пластична култура ни връщат надеждата и в човека, и в смисъла на изкуството.“

Exhibition

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ (1923 – 2023) You are welcome

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ (1923 – 2023)

-
Hall 1