БОРИС СТОИЛОВ ИЗЛОЖБА ИЛЮСТРАЦИИ

 С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги и много пълни илюстрирани заглавия - в черно-бели и пълноцветни илюстрации, нарисувал е хиляди илюстрации. За изложбата е подбрал свои творби от последното десетилетие.

 

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София. 
Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика - печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов", „Хермес“ и с чеждестранните : „Edition les Intouchables" - Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство "Eduard" – Румъния. 
Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка.
Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

Exhibition

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ You are welcome

ГЕОРГИ ТАКЕВ. ЗАВРЪЩАНЕ

-
Temporary Exhibition Halls