АСТРОФОТОГРАФИЯ

Астрофотография от Климент Трендафилов в „мексиканската“ къща на Градската галерия

Сутеренната зала в експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската галерия ще се превърне в нощно небе с наситени цветове и ярки съзвездия от 6 до 28 ноември благодарение на астрофотографиите на Климент Трендафилов. Младият фотограф заснема 
композитни нощни снимки на небесни тела чрез дълги експозиции, като всяка негова снимка е съставена от няколко кадъра. След обработката им се получават ефектни живописни картини – едновременно реални и фантазни.


Климент Трендафилов казва за себе си, че е човек, който обича да мечтае и да е далеч от шума. Особено любими са му вечерите сред природата. Така открива фотографията и се запалва по астро жанра. Първоначално дори снима с телефон, но сега е оборудван с пълноформатна фотокамера. Той замисля композициите си, месеци преди да реализира конкретната фотография, а процесът преминава през три етапа – планиране, снимане и обработка: 
“Планирам кадрите си, като проучвам географските качества на избраното място – височина, посоки, как да достигна до там, какво може да се снима, има ли светлини наблизо. Отделно следя прогнозите за времето, но то често се променя толкова бързо и неочаквано, че все по-рядко имам вяра на този момент. Когато пристигна на мястото, без значение по светло или по тъмно, то ми е толкова познато от подготвителния етап, че все едно вече съм бил там…”

 
Това, което придава индивидуалност и собствен стил на неговите снимки е специфичната цветова обработка.


Дебютната изложба на астрофотографа е от 17:00 до 18:30 ч. на 6 ноември в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“№11, Стария град.Защитните маски за лице и спазването на дистанция от 1,5 м са задължителни.Повече за автора тук.

Exhibition

БЪДЕЩЕ You are welcome

БЪДЕЩЕ

-
Hall for Chamber Exhibitions