Постоянната експозиция на Градска художествена галерия - Пловдив отвори врати с реставрирана сграда и обновени изложбени пространства

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри реставрираната и обновена Постоянна експозиция на Градската художествена галерия, която е най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство у нас. Той преряза лентата на входа ѝ заедно с директора на галерията Красимир Линков и със своя предшественик Иван Тотев, който през 2019 година даде начало на ремонтните дейности.

“Тази сграда се превръща в едно притегателно място за всички нас, сигурен съм, че то ще се бъде една от емблемите на град Пловдив”- подчерта в словото си Здравко Димитров.

Импозантната триетажна сграда на някогашната Девическа гимназия, проектирана и построена през 1881 г. под ръководството на бележития чешки архитект Йосиф Шнитер, е с напълно реставрирани фасади, преобразен интериор, разширено изложбено пространство и неузнаваем двор, превърнат в достъпен парк. Обогатена е и експозицията от 300 ценни произведения на живописта, графиката и скулптурата, подготвени за експониране в реставрационното ателие на галерията. 

“Адмирации към г-н Здравко Димитров и Община Пловдив за тази прекрасна приемстевност, която виждаме тук, както и към Общинскиъ съвет, който продължава финансирането на проекта, за да се завърши започнатото и не само Пловдив, а и цяла България да се гордее с тази сграда” - заяви инж. Иван Тотев, който сложи началото на ремонта във втория си кметски мандат.

Той припомни, че проектът получи държавно финансиране в годината на титлата Пловдив като Еропейска столица на културата. 

От своя страна директорът на галерията Красимир Линков обобщи постигнатото с думите: “Една много добра колекция, натрупана много преди нас, намери своя  представителен дом”. Той благодари на Община Пловдив за финансовата подкрепа, на проектантите и строителите и очерта като следващи стъпки в обновлението въвеждането на дигитални технологии в общуването на публиката с изкуството. 

Многобройните гости на събитието се насладиха на камерен концерт с творби от 17 век, поднесени от Явор Генов, Сабина Йорданова и Малина Манчева – известни изпълнители на барокова музика, които свирят на инструменти - реплики на аналози от епохата. Специално за случая гостува и частна колекция с произведения от световноизвестни автори като Иля Репин, Егон Шиле, Хуан Миро, Пол Клее, Христо Явашев-Кристои други.

Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ в Стария град вече е напълно достъпна за граждани със специални потребности, благодарение на асансьор и рампа, изградени с подкрепата на Агенцията за хора с увреждания. Достъпът с автомобил стана възможен благодарение на терена, присъединен към двора на галерията с решение на Пловдивския общински съвет.

За реставрационно-ремонтните дейности на сградата и двора бяха отпуснати близо 1 890 000 лева от общинския бюджет. В процес на изграждане и оборудване са две външни площадки - малък амфитеатър с екран и сцена и детска тематична площадка. Пловдивската колекция е сред най-богатите на творби от ранните периоди на развитие на българското изкуство у нас. Тук е най-рано датираната творба в българската светска живопис – портретът на Софроний Врачански (1812г.). Представени са емблематичните портрети на Васил Левски, на Стефан Стамболов и съпругата му Поликсения, рисувани от Георги Данчов Зографина (1846-1908), картини от Станислав Доспевски (1823-1878), Николай Павлович (1835-1894), Михаил Лютов (1887-1965), Цанко Лавренов, Златю Бояджиев и много други знакови творци през последните 200 години развитие на родното ни изобразително изкуство. Откриването е кулминация на проявите, с които културната институция отбелязва 70 години от създаването си.

В празничния уикенд входът е безплатен