Материали и оборудване за реставрация и фото документация на обекти от фонда на ГХГ – Пловдив

Градска художествена галерия – Пловдив допълни оборудването в своето реставрационно ателие с необходима високоспециализирана техника благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата, което одобри проекта ѝ "Материали и оборудване за реставрация и фото документация на обекти от фонда на ГХГ – Пловдив“. Той е на обща стойност 6 224 лв., от които 75% осигурява културното ведомство.
Реставраторите вече използват новата УВ лампа с голямо увеличение (Led лампа Resko Daylight – LED, 3dpt (1.75x), която им дава възможност да установяват по-ясно зоните на предишни реставрационни намеси по картините от фонда на галерията, както и да конкретизират използваните за това материали и етапите на тяхното нанасяне.
По проекта е закупена и лека ръчна увеличителна ултравиолетова лампа UV – A, 3dpt/1.75x. А благодарение на осигурения нов софтбокс светлината в процесите по фотодокументиране се разпределя равномерно, което е от особено значение при заснемане на произведения с гланцова повърхност.
Реставраторите използват и новите обективи: Samyang 85mm f 1.4 MK2, Samyang 100 mm f 2.8 ED UMC Macro за Canon, както и Canon EF 50mm f/1.4 USM и Canon EF – S 24mm f/2.8 STM. С тях и закупената приставка за прецизно фокусиране при макро снимки Manfrotto 454 се заснемат детайлно реставрационните процеси и характерните разрушения. С помощта на WD ELEMENTS 5TB HDD 2.5" специалистите вече могат да съхраняват голям обем от информация, който е необходим за изготвяне на реставрационна документация.
За ателието е осигурен и N –Метил – 2 - Пиролидон за отстраняване на стари маслени лакове (например на руски икони), които с други разтворители не могат бъдат премахнати.