Известната флейтистка от Турция Шефика Кутлуер изнесе концерт в Баня Старинна

С цел задълбочаване на културните отношения между Турция и България и популяризиране на културата на съвместното съжителство Генералното консулство на Република Турция в Пловдив организира целогодишно културни събития. 

На 16 ноември 2019 г. на традиционния концерт в Баня Старинна (Чифте хамам) гостува изтъкнатата флейтистка, наричана „вълшебната флейта на Турция“, Шефика Кутлуер. Тя като солист и Камерен ансамбъла при Тракийския университет – Едирне (Одрин) поднесоха на пловдивската публика чудесен концерт класическа музика, в чиято програма бяха включени произведения на Бах, Моцарт, Кристоф Глук. 

През 2019 година в Турция бе обявена „Година на Гьобеклитепе“. В тази насока като част от мероприятията, осъществявани в Културната столица на Европа, в деня на концерта Генералното консулство откри изложбата „Анадолските цивилизации, следи от Гьобеклитепе“ с живопис, скулптура и керамика от 23-ма турски автори.

Изложбата има за цел да запознае любителите на изкуството в България с анадолските цивилизации и по-конкретно с „Гьобеклитепе“. В знак на турско-българското приятелство като гост  със свои творби в изложбата участва и българският художник Петър Мичев.  Археологическият комплекс „Гьобеклитепе“ е  18-тият културен обект на Турция, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.