Градската художествена галерия с ново лого за 70- та си годишнина

На 2 март 1952 г. официално е открита Държавна художествена галерия – Пловдив. 

За  изложбен салон с фондохранилище е преусторен бившият магазин за платове „Дрехарница“ на главната улица. Сега, 70 години по-късно, червената историческа сграда на ул. „Княз Александър I“ №15 е една от общо деветте под управлението на галерията. От 1997 г. тя носи името Градска художествена галерия – Пловдив.

Скоро се сдобива и със свой запазен знак, който според тогавашните тенденции включва графично стилизирана нейна емблематична сграда - Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ №14А в Стария град.

70-тия си рожден ден галерията посреща с ново лого. То е в духа на започналото трето десетилетие на XXI век – повече абстрактно, отколкото обясняващо, далеч от лесната семантика и с провокация към въображението. Търсен е знак, който се асоциира с предмета на дейност на галерията. Поражда свободни асоциативни връзки у всеки в съзвучие с неговата интелектуална и емоционална индивидуалност.

Автор на новото лого е дизайнерът Милена Китипова, която преди шест години започна работа в Градската художествена галерия веднага след дипломирането си в Националната художествена академия в София (специалност „Индустриален дизайн“). Тя проектира и почти цялата визуална реклама, свързана с галерията.